Friday, March 06, 2009

wong beng tong


Are you special for not being 'special?'
by:reverie malaya
http://www.reveriemalaya.blogspot.com/


I was sitting at one side of the cafeteria when the bell rang. It was recess time for the upper secondary school students. For 20 minutes the cafeteria was in havoc. Pupils were screaming everywhere. There were plates of food being thrown. Most of them were not queuing to buy food. They were more like pushing and ‘himpit’ing. (Haih. Mengeluh. Ini pelajar2 yang berusia 16 tahun ke atas kah?) There were also some teachers (mostly females) struggling and trying to book their ‘lauk-pauk’ because they were afraid the dishes will finish soon.

After the 20 minutes the bell rang again. It was a sudden peace in the area. I continued my work there. I concentrated until I heard some noise which were the noise of people chattering. These were the pupils from special education classes. I began to observe. They were queuing to buy food. Eating their meals properly and quietly. Some of them were even helping each other out to buy food. They gave way to some of their friends who were really ‘special’.

Then I said quietly to myself. When will we began to learn from these special children?

(Haih. Mengeluh)

*gambar yang sertakan ini merupakan salah seorang pelajar pendidikan khas.

18 comments:

benludin said...

revrie..
good one...this one should be dedicated to OKU Akal out there...terutama yg menyerang OKU baru2 ni...:)

wann said...

reverie, this time round, find your writing just like a lower secondary student..no offence, aye ;)

Water Lily said...

Sayang ridak ramai yang melihat begini.(dari sudut pandang anda).

Kebanyakan meraka(mungkin guru pendidikan khas,guru-guru dari NGO,bos-bos besar NGO dan bos-bos JKM sampai ke pagawaii bawahan melihat kami ini, cukup menyusahkan mereka). Tidak juga dinafikan ada yang cukup berdedikasi.

Makluman:saya pernah bekerja dengan NGO yang mengendalikan anak-anak seperti ini dan rakan-rakan sekerja(guru-guru) selalu merungut tentang anak-anak ini. "Kalaulah ada kerja lain" kata mereka.

Sigh!

Terima kasih untuk tulisan ini.:)

sai said...

kita takkan pernah reti belajar kerana kita tidak 'istimewa'.

reverie, bukan dudak-budak sekolah saja. orang-orang tua juga. cuba pergi tengok waktu makan pada kursus-kursus haji. berebut-rebut.

haih (jugak).

meandbaby said...

salam...I'm new to your blog!Thank you for your entry..for a mother of a special child this entry is very special..

Anak Pendang Sekeluarga said...

salam ziarah,blog yang bagus,jemput penulis muzakarah di blog saya,dan sila add blog saya...tq

Pa'chik said...

yang tak semenggah tu... cacat otak kot...

Khaleeqa DK. said...

Menyentuh perasaan (:
yang sempurna akal pun tak reti manfaatkan akal sendiri.

mereka yang istimewa ternyata istimewa (:

revrie said...

buat benludin:
thanks.Yes, it should. =)

buat Wann:
No effence taken. As long as the message get across. I'm in the process of learning myself. =)

buat Water Lily:
Saya mempunyai rakan2 yang mengajar Pendidikan Khas. Saya tahu serba sedikit tentang kesusahan ini. Paling tidak pun, kita mampu memahami. Itu pun cukup.

buat Sai:
Ye betul. Harap kita tak tergolong dalam golongan ini. Amin.

buat meandbaby:
If it can ease at least a little of your special experience, I'm glad. It's hard to find a mother like yourself. Syabas. =)

buat Anak Pendang Sekeluarga:
Check out my blog too.
http://reveriemalaya.blogspot.com/
=)

buat Pa'chik:
Itu kedaifan pancaindera untuk menilai kehidupan.

buat Khaleeqa DK:
Kesempurnaan akal itu maknanya amat mendalam.
Baguslah jika kamu sedar. =)

* * *
**Terima kasih semua.

AyUmi said...

"they gave way to some of their friends who were really ‘special’"

i like this one :)

norza said...

reverie malaya, truly 'touching' piece, it brings tears to my eyes. Shall remember this passage as long as I live...
TQ from the bottom of my heart.

revrie said...

buat Ayumi:
=)

buat Norza:
No, Thank YOU. =)

liyana said...

hmm... hidup diorang lagi bahagia sebenarnya...

ubilepih said...

dah sah mereka ini bukan kaki buli kat sekolah...
aku penah buat tour untuk anak2 istimewa ni...intresting...dan ada antara mereka lebih cerdas idea dari pak menteri kat parlimen

rahmat haron said...

they will learn...till they themselves become special

Roslan said...

Sekarang tidak lagi istimewa...
OKU = Orang kelainan Upaya.
harap maklum.

pencinta sastera setiap bangsa said...

Setuju dengan wann. (Again, no offense yeah reverie)

Walaupun ramai antara rakan-rakan saya kata, "urm.wannabe."

Tapi saya kata pada mereka, tidak apa, mungkin ini tidak sedalam metaphor ubilepih ataupun seberat sinikal razaisyam, tapi karya ini tetap ada mesej yang indah.

sivaji. said...

wait2, how come there are multiple fragment error and grammatical error in this piece?

mengganggu konsentrasiku untuk menghayati mesej yang indah. turn off~