Monday, March 02, 2009

jalan dato rusmadi

Banyak perkara menarik yang saya temui sepanjang zoom malaya ini. Namun melihat dan mendengar sendiri kanak-kanak kecil bercakap loghat utara adalah perkara yang amat pelik bagi saya.Ralit saya dibuatnya.

Memang saya biasa melihat dan mendengar orang dewasa berlohgat utara, namun melihat anak kecil bercakap sesama mereka menggunakan loghat utara adalah sesuatu yang baru dan saya sangat hairan melihat keletah mereka. Macam tengok boria kanak-kanak.

Dan satu lagi pelik utara adalah, mereka makan nasi sebagai sarapan dengan segala macam lauk-pauk. Gila! hahaha.

Maka tamatlah jelajah semenanjung saya. Terima kasih syed omar,hanim,rahmat haron,samsul,azalan,haji halim,bri,fazalah dan semua yang saya temui sepanjang perjalanan.

Minggu depan akan bermula pula zoom borneo. Jumpa di sana.

19 comments:

gerbera said...

penah tgk budak negro ckp kelantan?lagi ralit dibuatnye.
Sebenarnye mak dia org Kelantan , bapak dia orang Sudan tapi membesar di Kelantan.

Maaf menyampuk

DeePo said...

slmat dtg ke borneo...anang malu2 datai kitu

Fauzan Ahmad said...

loh...mcm lah Tuan tak pelik dengar orang pahang cakap....ada orang cakap laju, ada rang cakap slow...

hehehehe

mad said...

mana pulak orang utara sarapan makan nasik? depa sarapan makan kuih ka roti canai ka tosei ka... sama ja ngan oghang kat kl nun... yang makan nasik tu kot dia nak pi kebun kot..

enchek durjana said...

saye masih tercari cari email AJ.
ade sesiapa boleh membantu??

benludin said...

enchek durjana...
ko mmg durjana sbb tak baca entri tuanku AJ yg lama,Kampong Pandan Dua..sbb kat situ ada email tuanku AJ..nanti murka pula tuanku AJ

enchek durjana said...

hahaha..
timekaseh benludin
bkn tak bace tapi terlepas pandang. mane boleh tak baca tulisan AJ. tulisan beliau ibarat raja segala ubat ni....
hahaha...

abdullahjones said...

megat sri rama, mahu menulis di blog ini? hubungi saya di jonesabdullah@yahoo.co.uk.
alamat itu juga untuk sidurjana.

jawa peranakan said...

tuan pelik kepada mereka yang makan nasi dengan lauk pauk sebagai sarapan?

ada org kita yang togok beer sebagai sarapan tu lagi pelik..

PS-di muar org makan sate sebagai sarapan..amacam? pelik tak?

Raison D'etre said...

Makan sarapan nasi memang best, AJ tapi kena nasik sejuk. Makan dengan lauk semalam.

Syokk woo.

Kalau tak pun, campur marjerin, kicap ngan sikit isi lauk. Gaul (gui, kalau ikut oghang Kedah cakap) semua. Best..

Selamat ke Borneo, Tuan.

ubilepih said...

ha..ha..ha..wa pelik n ralit tgk orang melayu makan MD,KFC n STARBUCK masa sarapan pagi..he..he..selamat ke borneo

Anonymous said...

kenapa pelik eh orang melayu makan kat MD or Starbuck?

Ani.

pokcik said...

anon/ani,
kena paham apa yg tersirat dan tersurat...

Awang Muda said...

makan kat McD dan minum kat Starbuck sama macam makan babi.

Kan pelik tu

jawa peranakan said...

awang muda..
keras sangat tu..
tapi sikit2 aku setuju jugak dengan pandanganmu itu..

Unsunghero said...

Salam AJ...kalau aku di borneo sudah pasti kita boleh berjumpa. bukan untuk melepas rindu tetapi bawa kau ke pasar satok tengok ulat mulong...

Starman said...

saya rasa punya masa luang yang besar untuk menulis sekarang ni.

kalau dijemput boleh sahaja

:D

hanimomo said...

cuti-cuti malaysia ke berkelana mencari ilham? :)

rahmat haron said...

akhirnya dapat juga aku bertemu lagenda Dollah Jones...terima kasih kerana sudi berjumpa