Thursday, September 21, 2006

pada

Pernah tengok kambing makan tembikai? Mestinya tembikai itu yang telah pecah. Jika kamu berikan sebiji tembikai kepada seekor kambing, nescaya dia akan kelaparan sehinggalah tembikai itu pecah dek buruk atau kamu yang tolong memecahkannya.

Begitulah otak seekor kambing. Terhad. Mereka tidak boleh berfikir lebih jauh,atau seperti kata orang yang mahu nampak pandai, (baca: saya) berfikir di luar kotak.

Saya kemudian menyamakan otak seekor kambing dengan otak seorang Melayu yang mahu membina pusat latihan sukan di kota London (jangan gelakkan saya, saya baru tahu berita ini) dan pertanyaan manja dengan slanga yang agak remaja dari saya adalah, "kamu gile ek?".



ps: Saya masih berpergi-pergian, cuma gatal tidak menulis. Dan selamat berpuasa/hari raya dari saya kepada semua. Mohon ampun segala kesalahan yang dulu dan yang akan datang.

Kepada kawan yang mahu menembak dan memberikan mayat saya kepada al-bab itu, dengan rendah hati saya katakan, "kalat pamu".

48 comments:

Raiedzall said...

"...Antara alasan Azalina mendirikan kompleks sukan tersebut adalah menjimatkan kos ulang-alik 14 pemain skuash dan 10 pemanah yang berlatih di sana. Menurut Dr Xevier, itu adalah alasan paling tidak masuk akal yang diberikan oleh seorang menteri.."

Anyway AJ, kalat pamu tu ape? ;)

wan said...

Ucapan Selamat Berpuasa juga untuk AJ! :)

dingin said...

x de komen.

aku nak tumpang polpular jek

ehehe

Rebecca Ilham said...

Salam.
Pembinaan kompleks sukan berkenaan sangat tidak praktikal.
Ayahanda saya di Kementerian Belia dan Sukan, tetapi mengaku menyampah dengan Azalina.
Selamat Beramal Ibadat, Pak Dollah.

Wassalam.

bunga rampai said...

Salam Pak Dollahjones, moga sihat dan baik-baik saja.

Selamat menyambut bulan Ramadhan. Selamat berpuasa.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
BP said...

owhhh.. En Jones windu kami rupenyeerr...

kim_labu said...
This comment has been removed by a blog administrator.
iamME said...

menang disanjung setahun tak habis, kalah mati kejung lah ko sorang2..itulah senario sukan kita..penghormatan terlalu tinggi..
habis sudahkah tanah dibumi kita?berlatih dalam gelanggang, dewan..klau kt mlaysia sama gak.

Unsunghero said...

Jones....mencarutlah sepuas hati sebelum bulan ramadan menjelma...

daun said...

kalat with the 'p'? ahaha

Menteri bukan pandai sangat pon.. Kadang-kadang dia nampak je mcm pandai.. :)

nbn said...

selamat berpuasa di rantauan...aku dah rasa...serik sungguh rasenye..

zizie ali said...

jones, kau tak mahir memaki. terlalu sopan makianmu. :)

Sayuti said...

hahaha.

kambing makan tembikai?

hahaha.

baru tahu?

hahaha.

saja nak gelakkan kamu.

S.O.T.U said...

Menjadi pembaca tegar blog AJ, sungguh membahagiakan.... Hahaha...
Kalat Pamu = kalat(tali kalat) bapamu (ni dalam bahasa brunei). Mungkinkah satu simile??

Anonymous said...

In the kingdom of the full stupin would be the king, orang ada phd dah tiba, pehhh. Bahasa seantero donia suma dia pandai.

Anonymous said...

In the kingdom of the full stupid would be the king, orang ada phd dah tiba, pehhh. Bahasa seantero donia suma dia pandai.

Ahmad Damanhuri said...

I remember someone by the name of AJ The DJ.....

Anonymous said...

kalat pamu - palat kamu

eifahs said...

hehe... kambing... mmmbekkk...

.:HalogamoRa:. said...

AJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ! RINDU NYE HA HA....APA NI MALAS MALAS TULIS.

ada yg menangguk di ayer keroh. biarkan si luncai dgn labu labu nye biar kan biarkan

embun said...

oh, bukan dah tukar ke doha pula ke?

Ahmad Damanhuri said...

I am mentally depressed, having a nervous breakdown...anxiety disorder........what does that suppose to mean? Mr Jones can you tell me???

Anonymous said...

Teringin nyerlah mereka memiliki blog yang mempunyai ramai pengunjung..dah takde cara lain, pasang iklan kat sini le pulak.

jlns said...

entahlah, dewan dan gelanggang sukan bina banyak2. Setiap kali nak sukan di peringkat antarabangsa, kita yang tak seberapa ni pun sibuk nak melobi sama.

Lepas tu bina gelanggang banyak2, sudahnya jadi gajah putih.

Ni sibuk pulak nak bina kat luar negara, apa faedah. Budak2 tu tak boleh berlatih kat Malaysia ke? Nak kata nak sesuaikan diri dengan cuaca sejuk, sesekali pergi tak boleh ke?

Mat salleh tu bukannya tahan berpanas pun mcm kita ni tak biasa bersejuk, tapi bila datang negara Asia, dibawa juga pulang medal emas berkepuk. Yang kita ni apa pun tidak

Anonymous said...

especially to en ahmad damanhuri

I am mentally depressed, having a nervous breakdown...anxiety disorder........what does that suppose to mean?
ko termasuk dalam asnaf yang tak diwajibkan berpuasa.

May be jones boleh tolong tapi ko ni jenis kena terajang pun dah majal(macam guni getah sekerap) "dilambung tak pacah jatuh badarai"
tak memberi bekas, inikan pula kata nasihat. Golongan yang tak wajib berpuasa-kafir, bayi, and orang ada masalah mentol. Harap maklum.

Anonymous said...

Pegi main jauh-jauh, Pengachau!

Anonymous said...

menteri nama je pompuan tapi takde tembikai ahahahahahha

sinaganaga said...

Jones,
Kambing reti makan tmbikai? Wow, horrornya!

anita kema said...

hi...hi..macam2 la 'pakcik' AJ ni..mcmanala buleh terpikir perumpamaan yg kreatif itu?

esis said...

KAMBINGGG.. aku ada. nak beli. hahahaha.

kembong la kambeng makan tembikai hahaha.

rudy bluehikari said...

itu projek masuk-kantung-sendiri. Harap-harap Tuhan tak ijin.tak menjadi.

blackpurple said...

Kandang gajah putih di dalam negara dah cukup kuota, kenalah bela di luar negara pula....Hmmmmmmm...

dingin said...

berada di kotak komen ini,
adalah jalan singkat untuk polpular
hahaha.

*kerna itu akau ada disini.hihihi

sya said...

Tuan AJ, Assalamualaikum

Selamat Menyambut Ramadhan.

dwainmorgan7066967209 said...

hey, I just got a free $500.00 Gift Card. you can redeem yours at Abercrombie & Fitch All you have to do to get yours is Click Here to get a $500 free gift card for your backtoschool wardrobe

tinta said...

AJ AJ .. naperlah bahasa sopan sangat? yang tatau 'kalat pamu' tu .. maghi sini ambo nak ghoyak?/// (org sarawak/brunei/sabah mesti tahu tu.. ;)) )

jengae said...

AJ mmg sopan. sudah lama tidak kukunjungi blog mu ini. kerana lately rasa kurang umph mcm dulu2. maap saya hanya mahu berlaku jujur. tp dis entry rase cam fun lak.

saya suka perumpamaan kambeng tembikai tu. nnt bila2 nk pinjam lah. tp saya tau kalau saya yg cakap mesti tak jadi. aiihhh...

have a good day sir

NBB said...

kambing tak makan tembikai. takut dapat serangan asthma. selamat hari raya pak dollah. maaf zahir batin.

marjan said...

tapi kambing yang "bell" tu pun tau daun tembakau tak boleh makan ;)

WaWa said...

Selamat hari raya aidilfitri~~

wan said...

Salam lebaran, AJ! :)

Ku Keng said...

Bro.,

Ucapselamat menyambut Syawal dan ucap takziah kerana ditinggalkan Ramadhan dari saya.

Maaf di atas segala kesalahan dan kekasaran.

Confessions Of A Female Cryptic Mind said...

Assalamualaikom Mr Jones.

Lama xmenjengok disini... mudah2an sehat hendaknya...

Just want to convey Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf zaher and batin jika pernah tersilap comment.

Have a nice Eid there.

bunga rampai said...

Salam Aidilfitri Pak Dollahjones,

mohon ampun maaf atas kekasaran dan kesilapan. Selamat Hari Raya.

zalisa maz said...

lama tak ke sini. rindulah pulak. salam aidilfitri. maaf zahir batin

zalisa maz said...

lama tak ke sini. rindulah pulak. salam aidilfitri. maaf zahir batin

Anonymous said...

pak dolah...
kamu ke mana?
mungkin tangan kamu sudah keras utk menekan butang-butang atas papan kekunci.
hmm..