Monday, March 23, 2009

indera mahkota dua

suara dari radio disuatu tengah malam..

(bunyi seruling) papa, walau pun kote papa kecil sahaja, (bunyi seruling) mama redha. (bunyi seruling) mama terima papa seadanya.(bunyi seruling) tidak ada apa yang dapat memisahkan kita.(bunyi seruling) mama tidak sabar menanti masa (bunyi seruling)kita disatukan sebagai (bunyi seruling) isteri dan suami yang sah. (bunyi seruling)

Saya berpendapat, selain drama melayu di tivi,rancangan luahan perasan di radio adalah penyumbang terbesar kejahatan yang berlaku dalam masyarakat melayu hari ini.Dan seperti biasa, pendapat saya selalunya amat bernas.Saya sendiri pun mengatakan begitu.

Dan, papa? mama? Macam bodoh benar bunyinya. Eh! silap. Bodoh benar bunyinya. Yang papa mama inilah esok yang akan berusaha sungguh-sungguh membeli perabot jati dan langsir dari Nilai 3 sambil mengharapkan sebuah air terjun buatan dihalaman rumah mereka. Kemudian mama akan menjadi sangat gemok. Hutang kad kredit mereka banyak.

Sepatutnya ada undang-undang yang menghalang perempuan menjadi sangat gemuk setelah bernikah. Hukum bunuh misalnya.

20 comments:

SlimJim said...

Ya - saya sokong. Juga hukuman bunuh untuk lelaki boroi selepas menikah.

mek said...

ha ha ha...

enchek durjana said...

redha jela mama ye.. hahaha...

revrie said...

Sama-samalah jaga. Baru adil.

Shaira Amira said...

you're back! :)

Anonymous said...

Kejam sangat bunyinya tu....hukum bunuh alahai encik.

Saya rasa saya tau radio mana. Uish! sakit jiwa dan naik loya saya mendengar luahan segitu hahaha.

Papa,mama..adeh..deh..tak de ke perkataan lain yang lebih omantik sikit :)

Saya yang tak berapa gemok,
Water Lily.

Anonymous said...

Encik menulis semula. saya suka!

Water lily

jawa peranakan said...

maka akan muncullah banyak duda2 sepi...

ayobkelubi said...

keh keh keh keh

An-Nimr said...

dah jugak hukum bunuh untuk suami who now think it okay to fart mid-sex since courting is over...kentut dah tak wangi, ok? ;)

ubi said...

bergantung kpd besar mana kote papa

benludin said...

bunuh ayam...
boleh mama makan lagi...

Pa'chik said...

nyo kote...

Neni said...

nasib baik tak berapa gemuk...:D

AMMOSHAM said...

hah,

sexist sungguh ayat last sekali tu. report sama feminist group!

yang benar,

aku(boroi tapi hensem)

VersedAnggerik said...

sooo cruel!

Hanimomo said...

okay.lepas nikah kena pergi gym everyday!

ayobkelubi said...

acik dolah, saya nak sumbang entri baru dlm ini blog. boleh acik dolah?

orangjahat said...

tiba2 rasa mual menerajang rusuk pinggulku bila agenda DATIN2 dan DATUK sedang hangat di pertikaikan kemandulannya. secara rawak, skala peratusan survey yg telah diambil dr sebilangan orang2 miskin dina di sekitar kawasan KEDAH, PERLIS, KELANTAN, TERENGGANU dan PAHANG(ya negeri PAHANG mu itu jones), secara sebulat suara mereka mengatakan bahawa makan ubi dgn ikan kering lebih sedap dari makan spageti buatan orang bangla yg berkerja sebagai tukang masak di restoren2 berdarjah selsius yg amat melebih2. jd dari pengamatan saya, lebih molek, eyh. silap. (saya ulang kembali perkataan berkenaan), lebih molek jika saya mengacukan senapang patah kepada mereka2 yg meluluskan projek membiayai binatang2 haram(babi dan anjing) di BUKIT ANTARAygBANGSAT.

sekian saja cerita doraemon mengenai basikal bmx dengan papan lapis yg bertaburan kerana orang miskin di kawasan ampang banyak yg terkena keracunan makan kerana berkongsi makanan yg di buang hasil kerja seni para DATUK2 dan DATIN2 yg telah membuang bantuan makanan yg bernilai RM4.50 sebungkus.

yg ni baru benar2 sekian.

p/s: jones, berapa ramai lagi orang asli yg nak kene sembelih kepala kotenya oleh orang yg tak paham bahasa isyarat kaki?

pencinta sastera setiap bangsa said...

been waiting! ^_^