Friday, October 10, 2008

benteng



Malam itu saya sibuk menjawab sms dari Ipi. Dia mahu mengikut saya ke studio. Lama sebelom dia tahu saya melukis pun, Ipi amat minat melukis. Tetapi hari esoknya adalah hari persekolahan, jadi saya tidak mahu membawa dia kestudio.

Namun dia berkeras menghantar sms meminta saya mengambilnya pagi esok. Saya katakan yang jika dia sanggup datang seawal jam 7 pagi, saya sedia membawa dia. Akhirnya setelah tawar menawar, saya setuju untuk mengambil dia jam 8 pagi di pejabat emaknya.

Didalam kereta pagi itu saya bertanya mengapa dia tidak mahu kesekolah. Dia menjawab yang hari itu kelasnya akan mengadakan perlawanan futsal dan oleh sebab-sebab yang sangat diketahui, dia yakin yang tiada rakan sekelasnya akan memilih dia untuk pasukan mereka.

Saya katakan mengapa tidak dia menjadi penjaga gol. Dia tidak perlu bergerak dan jika dia baring sahaja, akan tertutuplah pintu gol. "pak longggg ni!" kata dia.

Dibawah adalah petikan perbualan kami sepanjang berduaan.

Ipi : bila pak long tahu pok long ada bakat melukis?

Saya : masa tu pak long dalam perut tok. satu hari, masuk satu berus lukisan dalam perut tok. rupanya tok tertelan berus lukisan. pak long pon ambik. tiba-tiba pak long rasa pak long ni rupanya memang terror melukis.masa tok beranakkan pak long, keluar sekali dengabn berus lukisan tu. jadi pak long ni kembar berus lukisan. jadi mesti la terror melukis.

Ipi : orang kembar ular, pak long kembar berus lukisan.hihi..pak long jual lukisan pak long berapa?

Saya : biasanya pak long jual dalam 3 juta sekeping. tapi kalau orang tu miskin, pak long jual mahal sikit, 18 juta.

Ipi : kenapa?

Saya : pak long kesian orang miskin. pada dia beli lukisan pak long, baik dia beli baju anak dia.

Ipi : baiknya pak long.

Saya : memang la.

Ipi : masa pak long duduk luar negeri dulu, pak long duduk dengan sapa?

Saya : dengan mak angkat pak long.

Ipi : nama dia sapa?

Saya : elisebeth.

Ipi : dia ada anak?

Saya : ada, charles.

Ipi : kecik ke besar?

Saya : tua pada pak long tapi charles ada anak kecik, will dan henry.

Ipi : dah tu pak long makan khinzir la masa duduk sana?

Saya : ho la, kadang goreng, kadang panggang. tapi pak long paling suka khinzir mentah. makan gitu je.

Ipi : ya allah, kenapa la Ipi dapat pak long macam ni...




ps: Pn.Ainon, terbitkanlah kumpulan tulisan blog ini jika 'ada brani' kerana untuk menulis buku entah bila bolehnya saya ini.

28 comments:

sidra kamar aisa said...

erk!

Maryam Abu Ahmad said...

ish ish ish pak long Ipi nih..

mamasita said...

Hahahaha..sedapnya pak long menggoreng ipi!Jangan main pak long!Budak ini terbeliak sampai malam memikirkan apa yang paklong ceritakan!Rasanya besoknya dia tak pergi sekolah lagi.Sebab asyik nak post-mortem cerita Paklong sampai pukul 3 pagi!

MaNuSiA_RuMiT said...

cam ade unsur donggeng jer dlm perbualan...
kecian plak kat Ipi..
ahakz...

Neni said...
This comment has been removed by the author.
Neni said...

haha..ketawa pagi-pagi.. kelakar la pak long ipi ni..

azie in wonderland said...

hahaha. sian ipi.. pak long ipi jual lukisan kat mana eh, ada galeri ke kat kuantan ni? maaflah..saya hanya tahu gambang je. benteng hanya tempat untuk dapatkan 'rahmat alam'.

GAFARO said...

cheh banyak busuk punya orang....
budak kecik mau tipu...
orang besar pun kene tipu juga...

dugongsenyum said...

Kalau aku tahun AJ suka babi mentah sure aku simpankan dalam peti es hari tu hahaha

-langkahbaru- said...

paklong paling suka makan khinzir mentah.makan gitu je...hahahaha

ayobkelubi said...

hek eleh pak long nie...hahahaha

pemikir lapuk said...

khinzir lebih sdp dari babi

pa'chik said...

dok makang pakprik khinzir jong?

ah tok said...

Betul, babi boleh makan. Saya percaya.


.

Ahmad Azrin Aziz said...

babi adalah haiyawan yang paling popular dalam kalangan blogger malaysia.

ME LAYU said...

pertama sekali saya ingin mengucapkan tahniah kepada yang berbahagia dato' shah rukh khan kerana telah berjaya memperbodohkan kerajaan melaka yang satu ketika dahulu amat gah mendabik dada sebagai pusat keagungan tamadun melayu dan islam sehinggakan kerajaan tersebut menganugerahkan gelaran dato' kepada yang berbahagia dato'..

seterusnya saya juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada kerajaan negeri melaka yang satu ketika dahulu amat gah mendabik dada sebagai pusat keagungan tamadun melayu dan islam kerana telah bermurah hati memperbodohkan diri sendiri sekaligus membawa aib yang amat besar kepada bangsa melayu keseluruhannya..

diharapkan usaha murni pihak kerajaan negeri melaka ini dapat diteruskan di masa akan datang kerana masih ramai lagi bintang2 antarabangsa di luar sana yang bersedia untuk memperbodohkan kerajaan melaka dan memalukan bangsa melayu seperti encik jackie chan, encik brad pitt, puan angelina jolie, encik stephen chow, encik rajinikand, puan julia robert dan mendiang anita mui..

TAHNIAH & SYABAS KERAJAAN NEGERI MELAKA!!

ps-Bodoh punya Melaka..Patut la jadi negeri melayu pertama yang kena jajah dulu.. Jangan marah orang melaka..aku pun orang melaka jugak..

Anonymous said...

Anak Mak Buntal

Pegawai Khalwat said...

Pak Long pemohong besaq!

tuantanah said...

Sabo jelah.

thelope said...

Jones, Ah Kau Tukang Basikal di Jalan Lengkok dulu ada beritahu yang sup kaki babi teraaaamat sedapnya, kena lak sup kaki babi hutan yang hitam dan bertaring tu...cobalahh! ( jangan beritahu Ipi tentang hal ini..!!)

Photographer RAZAK RAMLI said...

Itu apa pak?
siput babi..
apa?siput babi...
apa?siput babi...
apa?siput ba...bi...
apa? kepala hotak betul budak ni...
siput babi...lah BABI!!!

Mak Su said...

cicah ngan kicap best tak?

nana said...

ipi comel-comel je la! kensalam!

sinaganaga said...

muerekekekekekee.... Dollah Jong makang babiiiiiii.... HA HA. Mampoh!

Anonymous said...

ei dolloh jong,
ni ada resepibaru aku bg mu try
GULAI KUNING BABI HITAM

1.sekor babi hitam(buru penya lg ok sbb baru rasa real BABI)
2.skilo taik babi(kuning penya..lain tak sdap)
3.skilo kencing babi(mesti curi)
lu campur gaul sema2 tu dlm koli..
masak 2minit ok dah
1/2 masak lg sdap.
bila aroma ada mari ok...siap
lebih power kalau BABI sendiri yang bikin
slamat jamu slera..mo mo mo

pooo dahhhhh said...

kembar berus? nasib bukan berus gigi..

khinzir masak asam letak tempoyak. dah try? lagi best kot.

FARHANA said...

salam~
cam nk mkn btul2 je menatang 2..
INGAT!!kata2 itu doa

.abell.habil. said...

heheh.
kesian ipi.
nanti suruh dia lukis babi lah.
hahaha.pening pening lalat dia.haha.