Monday, August 23, 2010

peringatan buat diri yang lupa

Selain dari kaya,sombong,pakai kasut Warrior dan teramat handal dalam seni rupa,kadang rasa amat perlu saya mengingatkan kamu yang saya juga seorang penulis yang sangat hebat.

Untuk itu,saya hidangkan tulisan dibawah ini;

sajak merdeka tahun 2010

selamat datang dan salam 1satu
negeri ini negeri kami
bukan harta warisan
kami semua pendatang yang
duduk menumpang
namun kami akan kelahi habis-
habisan bila ditunding sebagai
bangsa dagang
anak siputum kekal bercawat

negara kami diperintah dewa-dewa
yang tinggal bersemayam disorga
hidung mereka diawan
kaki tidak berpijak dibumi nyata
mereka bersenang-senang
diam terawang-awang
tidak makan makanan kami
bahkan udara yang mereka hidu
juga bukan setara udara kami
tidak faham duduk perkara
yang ditanggung rakyat jelata

kepala dewa yang terdahulu
mahukan rakyat jumlah 70juta
kami pula ada idea lain
anak yang kami lahirkan
kami jadikan makanan anjing

kami disuruh menjadi satu bangsa
tiada rupa tiada harga
biar saksama kata para dewa
sedang mereka tarinya lain irama
gendang kosong kuat bunyi
sorot panjang seperti babi

selamat datang kenegeri kami
tanah janji tanah tidak tepati
sisokong itu buta
sibangkang itu tuli
keduanya aktif mengisi
temolok sendiri
sambil terjerit-jerit
mengaku pembela itu ini

kami tidak pernah peduli
darah mana asal para dewa
pesan murni dari kami;
makan-lah sepuasnya wahai dewa
serta dewi pemerintah negeri
cuma,jangan curi hak kami!


Sekian,terima kasih.

10 comments:

mae said...

baru gua tau kite diperintah dewa..patutla kite hilang hak bersuara..sebab darjat kite tak sama..

-hazen said...

mantap lah.

benludin said...

dewi rosmoh

WaQheh said...

dewa tahap dewa bapak segala dewa...kuku panjang hitam berdaki...tapi takpo sbb depa makan guna sudu dan garfu mana sama kita makan guna tangan yang penuh berkat...

Kamal said...

Dewa dan dewi yang bercawat ... hehehe sebab nak pakai spender pun tak sempat
bila siang duduk merempat
jalan cepat-cepat
takut kena hambat.

Mantaplah AJ

Pegawai Khalwat said...

Aik? Dah nak merdeka?

kulupSakah said...

cibai..
yang ni best..

babazahra' said...

gua suka ini puisi. lagi bagus kalau boleh baca dalam TV, hari merdeka (ke?) nanti.

Fakeh said...

Cubalah google tajuk BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA AHLU SUNNAH WAL JAMAAH, maka akan fahamlah kita tentang hakikat bangsa ini. Dan cubalah google pula tajuk-tajuk berikut agar kita kenal musuh dalam selimut yang mencari peluang dan ruang untuk mengkhianati bangsa ini, iaitu:-

(a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

FAKEH KHALIFAH SAKA

Kaira said...

Dewa dewi party-party nak mati, rakyat jelata tak diambik pedulik....Bravo AJ---wicked!!! ♥