Friday, July 24, 2009

kalau tuan ke copenhagen


Dua tiga minggu ni aku sebenarnya sibuk dengan persediaan pameran di Denmark. Amir Zainorin melalui kolektif JAMBATAN yang baru dibinanya telah mengundang aku sebagai kurator. Pameran diberi nama UN-CUT:Malaysian Paintings ini diadakan sempena Malaysian Arts Festival UN-CUT09, sebuah acara seni budaya yang dicetuskan Amir. Selain pameran lukisan, putaran video seni koleksi Muzium & Galeri Tuanku Fauziah (Kamal Sabran, Sharon Chin, Hayati Mokhtar, Vincent Leong, Masnoor Ramli, Wong Hoy Cheong dll) serta beberapa short-film (Kamal Ariffin, Fadly Sabran dll) akan dijalankan. Kegiatan lain yang bakal diisi adalah persembahan wayang kulit oleh tok dalang Rahimidin Zahari, gerakteater fizikal Aida Redza, persembahan muzik Fathullah Luqman dan kegiatan bengkel seni. Tabik spring kepada Amir yang mempunyai semangat begitu tinggi walaupun dalam keadaan terbatas, demi untuk memperkenalkan seni dan budaya Malaysia ke Denmark! Harapan kami agar acara ini akan menjadi wahana yang menjambatani kedua negara. Terimakasih juga kepada Balai Seni Lukis Negara yang menaja penerbangan tiga pelukis yang mengambil bahagian iaitu Fathullah(Nyala Art), Ruzekki Harris(Studio Sebijipadi) dan Zulkiflee (Dikalajingga). Harapan kami agar projek seni kontemporari yang dirancang lebih besar pada tahun hadapan akan dapat melibatkan lebih banyak pihak dan penaja.(Yang ini baru acah-acah aje.. hehe)

Antara pelukis lain yang mengisi pameran UN-CUT: Malaysian Paintings adalah seperti Samsudin aka Buden, Suddin Lappo, A.Samad Said, Melissa Lin, Haslin Ismail, Nurazmal Yussof, Khairina Khairuddin, Rahmat Haron dan Abdullah Jones. Acara perasmian di Galeri Shambala, Copenhagen akan disempurnakan pada 7 Ogos 2009 oleh Duta Malaysia ke Sweden, HE Dato' Kamarudin Mustafa. Insyaallah. Wish us all luck!

*ini tulisan yang dicuplik dari blog hanim.


mengada-gada/cetakan digital/3.5'x3.5'

*ini karya yang dipamerkan disana.

7 comments:

UMNO PARTI PENJARA said...

Menarik jugak :-)http://Blog1Malaysia.blogspot.com

Ahmad Belia said...

jones, ko pegi ke?

Ahmad Belia said...
This comment has been removed by the author.
durian! said...

tiket lebih ade bos? dengar citer medan, alih-alih copenhagen. tak lama rajawali ada franchise kat sana la nampak gaya. ha!

guru besar haneem kaydeen said...

Di atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan berkaitan penajaan, dukacita undangan kepada Rahimidin Zahari telah dibatalkan untuk kali ini. Pihak penganjur telah pun menghubungi Rahimidin tentang perkara ini. Harap maklum.

Anonymous said...

GOOKLAK UTUK AOK WEH!!!!
BERHASIL JGN LUPE MEGETEH KITA!!!
Lame doh tak jumpe ha..ha(UBI)

jawa peranakan said...

gua di Gopenghagen