Friday, November 21, 2008

indera mahkota

Begitulah, kamu akan marah-marah apabila nabi alaihissalam di kartunkan. Mata merah menyala. Mahu rasanya pekartun itu kamu bunuh jika berada didepan mata kamu.Kerana dia menghina agama kamu,biar dia segera ke neraka dan jika perlu kamu rela segera syahid.Biar payah untuk menjaga sembahyang waktu,bahkan adakalanya kamu terus kekal tidak bersembahyang, kamu tetap pendekar agama.Kamu yakin maha kuasa akan memberi kemenangan hanya kerana kamu marah kepada sesiapa sahaja yang merendahkan agama kamu. Marah kamu penting sebagai perlambangan keislaman kamu.

Tetapi kita tidak mahu bercakap pasal agama kerana kamu melayu, bangsa istimewa yang di lahirkan untuk manusia.

Kamu adalah bangsa yang berhak atas segalanya. Segala india adalah pariah dan segala cina adalah penipu.

Kamu melayu yang mempertahankan bangsa dan budaya walau di hanfon kamu penuh wayang kongkek. Bangsamu sendiri. Kamu tetap istimewa.

Orang asli pada kamu adalah sumber bahan lawak. Kamu rampas tanahnya, Kamu gelakkan mereka.Kerana apa? Kerana kamu melayu, bangsa pilihan yang bebas lepas untuk mencerca ibu siapa sahaja.

Biar pun bangsa kamu saban hari membantai anak perempuan sendiri,kamu tetap istimewa kerana kamu melayu, bangsa yang bermertabat tinggi.Dengan budaya yang kaya. Dengan sopan yang terpuji.

Kamu berbangga menjadi melayu hanya kerana kamu lahir dari rahim perempuan melayu. Penanda kamu gemar sesuatu yang percuma dan akan bermati-matian mempertahankannya.Gemarkan sesuatu tanpa usaha.

Segalanya perlu dipersembahkan di depan mata hanya kerana kamu terlahir melayu dan kamu bangga begitu.

Begitulah kamu dengan sopan dan segala santunnya memperkosa hak siapa sahaja yang tidak sebangsa.

Pemimpin-pemimpin kamu juga serupa.Melayu!Melayu!Melayu! Kata mereka sambil membaham apa sahaja.Sambil tersenyum,sambil memperdaya.

Melayu dengan melayunya.Cina mempertahankan cina. Yang india bergitu juga.Semua sibuk menjadi bangsa malaysia sehingga kamu lupa untuk menjadi bangsa manusia.

melayu...harkkhhhhhh! ptuiii!!

60 comments:

rahimin idris said...

woit, dulu kenduri kawin rumah orang melayu makan free je, la ni salam kena taruk fulus. bisnes tu bro!

IRA said...

Setuju.

saat omar said...

yes! Post macam ni lah yang aku suka baca...nak lagi nak lagi....

wann said...
This comment has been removed by the author.
bokbon said...

hahaha.
setuju setuju.

"Melayu dengan melayunya.Cina mempertahankan cina. Yang india bergitu juga.Semua sibuk menjadi bangsa malaysia sehingga kamu lupa untuk menjadi bangsa manusia"

btw, izinkan saya link blog anda. TQ.

MMohdSha said...

Baca bukan skadar pada teks nya.
Membaca boleh guna pada banyak keadaan.

Contoh:
Kelaut baca cuaca pada hari dia nok turun ke laut.

Baca la apa yang Dolloh nok mesej kan, supaya ludoh die tok kene ke muke aok.

P/s: Kuat nganjing kaki ni....

mamasita said...

So you menyesal dilahir dalam bangsa Melayu?Ada ker bangsa yang perfect?

NoktahHitam said...

Very very true!

suka.blog.pak.jones said...
This comment has been removed by a blog administrator.
mamasita said...
This comment has been removed by a blog administrator.
thoyol said...

ni laa orang cakap pelik.. kita kalau tak suka, mesti at least dalam hati. Itulah selemah2 iman. Tapi kalau ditegur pun dah mengamuk, memang bangsa melayu.

Sorry but I'm sticking with Jones on this..

tarings said...

spot on mate...
good on ya...

....walau di hanfon kamu penuh wayang kongkek....

damn...

kotakata said...

Orang asli pada kamu adalah sumber bahan lawak. Kamu rampas tanahnya, Kamu gelakkan mereka.Kerana apa? Kerana kamu melayu, bangsa pilihan yang bebas lepas untuk mencerca ibu siapa sahaja. - ada satu bangsa yang perangainya sebijik dengan sifat ini. tu, kat sebelah palestin tuh.

orangjahat said...

dolah jon,

berbangsa atau tidak,
bukan bangsa nnt yg di tanya di akhirat dan betapa best nya ketaqwaan kamu terhadap bangsa,
tetapi terhadap islam.
bangsa takde kira pon...
baik bangsa ditukargantikan dalam kamus menjadi "bangsat".

sekian, terima kasut.

ah tok said...

Anyway, saya bukan bangsa Melayu. Saya dah semak dengan JPN.



.

wanie_agk said...

saya setuju dgn tulisan anda yang ini.

Alin Dari Cheras said...

entri ini seperti antonim bagi Lagu Warisan.

Harap Bapak Jones dapat cipta satu lagu berdasarkan entri ini, terima kasih!!!

Hotak~Kappa~City~Rendah said...

jarang bagi komen, tapi yang ini bikin gua sentap untuk menaip.

ayat akhir, "semua sibuk menjadi bangsa malaysia, sehingga kamu lupa jadi bangsa manusia"

sungguh benar. teruskan tulisan begini lagi, kembalikan kehebatan tulisan encik dollah yang dulu-dulu.

datuk seri said...

setuju...
tapi x best la hark tuii bro...
peace!!

Anonymous said...

Bro,

dah elok nama hambaAllah ditambah pulak jones.tapi koi nok gelar ouk JONET.baru melayu erotik bunyinya.kalau aok mencarut pong sesuai ler weh.carut la bebanyok.

anok koi sebut nonet.koi kate hah tu yg dalam seluor aok.hehe go ne la aok jonet..ber falsempah2 pulok aok

mat punai

pa'chik said...

jones dah kembali menjadi popular macam mawi... hahaha...

one love said...

so, which one are u?

Pegawai Khalwat said...

Eh... nape dalam kad pengenalan dia tak letak Melayu ka, Cina ka, India ka, Senoi ka, Jakun ka?

Dia letak Islam saja. Mungkin anggapan dulu bahawa Islam kat Malaysia ni tak boleh nak ubah-ubah ke agama lain.

La apa dah jadi?

HABIHA69 said...

hik..hik..Bro ludah kat sape tuh..harkhhhhh!ptui!!Konpius lah saye...Takuuuutnyer saye.

orangjahat said...

lagi satu knapa seokar lipan yg lahir di malaysia dan mungkin bercakap melayu di kalangan lipan2 lain tidak di declare sebagai melayu?

contoh:

bila lipan di pijak oleh seorang melayu pukimak, lalu lipan menjerit,
"aku melayu jugak lah"?

kenapa eyh?

Raison D'etre said...

Mamasita,

Bangsa yang perfect memang tiada.

Manusia yang hampir perfect, boleh kita usaha.

AJ,
Keras posting kali ini.

Ahmad WM Omar said...

Tiada sepatah pun yg aku tidak setuju, kamu menyampaikan mesej dengan baik sekali.

Anonymous said...

aku x paham la ngan ko nie!!!

pelik aku!! ayat da kreatif dah!!
tapi hampeh!! ko nie mmg tak penah nak insaf kan??

kenape la ko nie tak abih2 nk kutuk orang melayu! siap ludah lagi tuh!!

Cucuk Hidung said...

Anonymous itu terasa. Kah! Kah! Kah!

Orang Melayu memang sensitif. Sebab Melayu itu bangsa berdaulat. Ada Raja. Daulat Tuanku! Dalam henpon ada blue. Mat Tebuk tapi nak isteri bersih suci halus mulus. Bila kena sound, menjerit bak anjing si Cina Mapuh itu.

India mapuh. Cina mapuh. Melayu mati.

Sebab Melayu itu bangsa mulia. Orang lain sahaja yang keji.

"Pantang nenek moyang aku!!!" kata orang Melayu.

Tapi dia lah bakal datuk-datuk yang tebuk bakal nenek-nenek yang lain. Minum arak, jangan makan babi. Sebab babi itu haram. Arak itu... err... kubur lain-lain.

Bila ditegur, marahkan orang kampung. Sebab dia seorang sahaja yang bandar. Orang kampung itu kolot. Pakai tudung sebab mundur. Kuat agama sebab kuno.

Ah... Melayu...

Saya menjemput siapa yang terasa untuk menghentam saya. Ayahanda saya orang Melayu, ibunda saya juga orang Melayu. Tapi saya rasa saya masih melayu jawi yang INGIN mengekalkan nilai murni melayu saya. Saya makan ikan keli.

jebatsari said...

melayu teringin jadi yahudi kottt..

tuantanah said...

Thanks for the reminder, Mr Jones.

Eh...

Terima kasih atas peringatan, Encik Jones.

:)

Taekwando said...

terima kasih jua atas peringatan saudara jones. konfem masuk syurga ni jona joni ni banyak pahala ni. orangnya halus berjiwa seni. waduh masakan ke neraka ya

hafiz said...

bro! tepat dan betol! aku sokong!!!

jinggo said...

hahahahaha.........
melayuuuu.... melayuuu.....

hihihiiiiiii............

PeminatJutawanMalaysia said...

Melayu ke merayu ni?pegang lah pada agama insyallah anda tidak akan sesat jalan.....

hegira said...

setuju.

benciabdullahjones said...

apahal ni ngutuk bangsa sendiri nak masuk ISA?

Weed and Bandages said...

dah nak sangat syurga neraka kan, jadi tanya la si ustaz (masa sekolah rendah) "dah tu orang asli cemana? kalau sapapun tak p sana, takan masuk neraka kot?"

ustaz jawab, "aha,,semua masuk neraka!! orang asli kafir!!"

arghh.. nampak sangat tak reti menjawab. walaupun ms weed sekolah rendah time tu, rasa ada tak kena saja.

dia siapa nak tentukan siapa ke neraka atau syurga!

ye tak?

Unsunghero said...

AJ...aku pun nak meludah macam kau...harkkhhhhhh! ptuiii! maaf kalau terkena kat kau...

orangjahat said...

sesungguhnya aku berbangga kerana tidak menjadi bangsa melayu yg bangsat! sebaliknya aku berbangga walaupon di gelar jawa pekat.

lipan pon tau dia bukan seekor babi atau ungka.
:D

Anonymous said...

argh!!!!!!!! aku bukan kisah sangat ngan si penulis nie. nak tulih ape tulih la!!yang aku bengang bile da berani nk kutuk orang melayu. suke atie korang la nak ckp aku per. asalkan aku sayang kat bangsa aku sudah!! mak ayah aku orang melayu!! mak bapak ko melayu ke tak cucuk hidung?!! tak ingat asal usul!! buat per jadi bangsa melayu kalu da takder perasaan nk pertahankan bangsa sendiri. ingat bangsa laen boleh terima ko ke?!! buang longkang jer!! kalu da bangsa sendiri tak leh jaga... bangse laen ko boleh jage jugak ke?! pengkhianat!!

Taekwando said...

apa ni anonymous? kite sayangkan dolah jone sudah. hidup dolah jone dan pantat2 puterinye!

Anonymous said...

buat pe aku nk sayang die?!! ntah2 kalu aku ikut die, aku pun jadik mcm die. lupe daratan. tak sedar namer tu ABDULLAH. oit!! ludah ke langit jatuh ke muka sendiri! kalu die kutuk org melayu.. tu makna nye die kutuk diri sendiri gak lah. eh.. aku tak gila agi arrr nk kutuk diri sendiri depan org ramai.

.abell.habil. said...

i'm not proud of being malays.
that tittle just can't be proud of.

i don't work my ass out to get that tittle though,

just because my dad and my mum fuck out around here in malaysia, and they are malay as well,so i was born as a malay.

don't you anonymous?

there's nothing to be proud of being a malay.you dont have to work hard to jot that title on your forehead pun.

i'm proud of being a human beings.
for god sake.=)

abdullahjones,sallute!ayt!

regards,
abell

Anonymous said...

nope.. i'm proud of being a malay!!

kalu nk tau.. some of da university kt UK buat kajin khas bahasa melayu n bangsa nye. betapa kita nie di kategorikan sebagai bangsa yang beradap sopan, berhemah tinggi.

suatu masa dulu org melayu pernah kuasai dangangan dunia. n for ur INFOMATION.. melayu da tak jadik semegah dulu because of the people like yours!! khianat n lupe diri sendiri semata2 want become one of their members. padahal tak sedar.. diri tu dipergunakan.

i'm not saying that melayu is stupid!! but the people yang hold the tittle tu yg menyebabkan nama melayu tercemar. kalu da semua org melayu perangai mcm korang.. ntah la aku nk ckpe per..

ape2 pun kitaorng yang beragama islam n berbangsa melayu akan terus mempertahankan bangsa n agama sendiri supaya tak ilang terus kat muka bumi nie.

n.. if u don't mind.. mr.abell.. i want to know what are the races that u wish u were born 2?

mata air said...

Tak faham aku dengan orang yang tak faham sindiran...

Kelakar la diorang ni :)

.abell.habil. said...

i live my life as a human being.
equality for all human,for god sake.

regards,
abell

Anonymous said...

hmm.. that not SINDIRAN.. tu nama nya mencaci dan menghina.

n.. orang laen.. i mean.. the other races tu.. tengah gelak-gelak tengok kita sendiri berani kutuk sesama sendiri.. diorang mana ader semua tu..
sorang naek.. semua naek..

kita.. sorang naek.. semua marah.. da nak wat cam ner??

but if the statements yang di keluarkan tu untuk menaikkan balik semangat orang kita.. that's okay. tapi sekarang nie.. semua tengok n baca kan..

pandai-pandai lah menilai..

Anonymous said...

hmm.. that not SINDIRAN.. tu nama nya mencaci dan menghina.

n.. orang laen.. i mean.. the other races tu.. tengah gelak-gelak tengok kita sendiri berani kutuk sesama sendiri.. diorang mana ader semua tu..
sorang naek.. semua naek..

kita.. sorang naek.. semua marah.. da nak wat cam ner??

but if the statements yang di keluarkan tu untuk menaikkan balik semangat orang kita.. that's okay. tapi sekarang nie.. semua tengok n baca kan..

pandai-pandai lah menilai..

Anonymous said...

hmm.. that not SINDIRAN.. tu nama nya mencaci dan menghina.

n.. orang laen.. i mean.. the other races tu.. tengah gelak-gelak tengok kita sendiri berani kutuk sesama sendiri.. diorang mana ader semua tu..
sorang naek.. semua naek..

kita.. sorang naek.. semua marah.. da nak wat cam ner??

but if the statements yang di keluarkan tu untuk menaikkan balik semangat orang kita.. that's okay. tapi sekarang nie.. semua tengok n baca kan..

pandai-pandai lah menilai..

orangjahat said...

wah2..
berapi2 anonymous nie mempertahankan bangsa melayu nya sgt perkasa dan sgt hebat di sisi ALLAH nampak nya...
beb, bangsa nie mcm tembok yg memecah belahkan agama. bila orang semua sebuk pasal melayu, secara tak langsung islam di ketepikan, lihat saja contoh2 pemerintahan KEPALA BAPAKKO yg sgt mementingkan bangsa sendiri sehingga melacurkan islam dalam ertikata lain secara tak langsungnya memDEBkan orang melayu yg sgt miskin lagi mcm palat. melayu2... apsal la kau di jadikan sebagai sebuah bangsa, knapa tidak dijadikan sebagai seekor singa laut?


p/s: DEB bermaksud Dasar Engkau Babi!

orangjahat said...

wah2..
berapi2 anonymous nie mempertahankan bangsa melayu nya sgt perkasa dan sgt hebat di sisi ALLAH nampak nya...
beb, bangsa nie mcm tembok yg memecah belahkan agama. bila orang semua sebuk pasal melayu, secara tak langsung islam di ketepikan, lihat saja contoh2 pemerintahan KEPALA BAPAKKO yg sgt mementingkan bangsa sendiri sehingga melacurkan islam dalam ertikata lain secara tak langsungnya memDEBkan orang melayu yg sgt miskin lagi mcm palat. melayu2... apsal la kau di jadikan sebagai sebuah bangsa, knapa tidak dijadikan sebagai seekor singa laut?


p/s: DEB bermaksud Dasar Engkau Babi!

Anonymous said...

kenapa mesti salahkan sesebuah bangsa tu?? sedangkan yng mencemari bangsa tu adalah orang nye. bukan bangsa tu. bangsa tu nama sahaja. or we called it as a NOUN. NOUN cannot act!! people who hold that tittle tu la yang patut salah kan?? of koz i want to defend my own race. sebab saya dilahirkan n dikenali didunia ini atas nama bangsa melayu n agama islam. n sedara.. kenapa sedara tak sayang bangsa sendiri? sedara nie nak dikenali atas bangsa ape?? bangsa melayu tidak akan sesekali memecahkan tembok agama islam. kerana seseorang yang berbangsa melayu adalah ISLAM. lain la kalu dia convert agama die tu ke agama lain. n kalu sedara n tahu.. takder lagi dlm sistem perundangan nie yang membolehkan sesaper jer nk convert bangsa dia pd bangsa lain. so.. walaupun sedara nie tak nk dikenali sebagai bangsa melayu.. sedara takder harapan nk tukar ke bangsa lain. maaf lah kalu tu yang terlintas di pikiran sedara. so.. sedara kena lh jaga nama baik bangsa melayu tu.. kalu tak nk berada di dlm golongan yang sedara sebut-sebutkan tu!

Anonymous said...

..CINA MASUK MELAYU,MELAYU TAHAN..INDIA MASUK MELAYU MELAYU TAHAN..MELAYU MASUK MELAYU,MELAYU TAHAN..MELAYU MASUK CINA,CINA TAHAN..MELAYU MASUK INDIA,INDIA TAHAN..MELAYU MASUK MELAYU..TAHAN TAHAN TAHAN..TERANNN...!!!!

WordWalker said...

Only when I got to the end of the post that I was certain my early suspicion that here was something that might have something in common with what I had written on the same theme a couple of years back, such is its lapisan bahasa (!?)Pity though you don't spit it out in English to lay on the irony even thicker and cast the net over a wider audience. Still here is the link to my own "opus magnum" on the Malay question:

Saturday, April 29, 2006
99 Ways To Tell, or Tear, a Malay Apart

karrut said...

hahaha, xsesia aku folo blog nih..

melayu?.. harrk tuihh!

buat tiset bes nih.. (kompem kna pukul..hahaha)

caon said...

Dear anonymous, ko sendiri ckp "bangsa tu nama sahaja"...so , apa yg ko nak marah sgt dgn abdullah jones?ko ckp nama je Abdullah seolah - olah Abdullah tu nama bangsa Melayu ko tu padahal its an Arab word kann?hamba Allah maksudnya.pebende yg ko nak pertahankan sgt ttg melayu?dlm kubur nnti ada tanya ke ko pertahan Melayu ke tak??
ko just rasa offended sebab ko adalah melayu tipikal yg taksub dgn bangsa sendiri.nak bangga sangat dgn benda yg bukan ko achieve pon.Memang dasar Melayu tepu!Melayu pernah jadi bangsa terunggul satu masa dahulu...for god sake itu brapa ratus tahun dulu??itu cuma sejarah ok?we live now,not in the past or in the future.you are just another typical pathetic malay functioning as unquestioning and uncritical flagwaving subjects who cheer on anything done in the name of malays,even if it is unjust,unfair or plain stupid!btw,i'm malay but never proud of it. semoga anonymous mati dalam mempertahankan bangsa tercintanya nnti bole masuk buku teks sejarah pastu remaja2 melayu yg rosak akhlaknya,rempit etc celebrate hari anonymous kt dataran dgn minum arak n merempit.sekian.Allahuakbar!!!
(ps:proud to be a muslim though)

Anonymous said...

Pak Jonet,

napa dorang ni membara-bara tak tentu pasal
BANGANG gamaknya

HAMPEH dorang sekolah tapi tak belajor
membaca tapi tak reti(tak paham la weh)

alahai luncai2 semua hahaha

mat punai merah

Saki Baki Naqi said...

satu soalan saya utk anonymous yg sygkan melayu tu,

masa nak dilahir kan dulu, pernah mintak nak jadi melayu x?

shalmadrep said...

En3 nie paling best,
Sebab sambil bache en3 Pakcik AJ, leh bache komeng-komeng yang pelbagai fikiran...

Teruskan usaha-kamu-untuk-menjadi-seorang-yang-sentiasa-betul ya rakan-rakan!!!